Cijena izrade web shopa

Cijena izrade web shopa

Kako bismo mogli odrediti cijenu izrade web shopa, moramo odrediti glavne komponente izrade web shopa.

Vi imate proizvod i/ili uslugu, a mi imamo tehnologiju koja će vaš proizvod učiniti dostupnijim kupcima.

Najvažnije komponente koje treba svaki webshop su:

 • profesionalne fotografije vaših proizvoda koje prikazuju sve važne značajke
 • optimizirani opisi proizvoda i usluga prema SEO pravilima
 • jednostavan način plaćanja
 • pouzdana dostava
 • automatsko kreiranje računa
 • pakiranje dostavnog paketa
 • marketing – najvažniji dio.

Marketing je najvažniji jer nije dovoljno samo izraditi web shop. Web shop treba reklamirati na društvenim mrežama ili putem Google Ads kampanja. 

Analizirat ćemo sve komponente. Krenimo redom.

FOTOGRAFIJE PROIZVODA

Postoji više načina kako ostvariti vrhunske fotografije vaših proizvoda.

 1. Angažirati profesionalnog fotografa
 2. Kupiti stalak i osvjetljenje pa fotkati vlastitim fotoaparatom ili mobitelom
 3. Fotkati proizvode u prirodi

FlatLay fotografiranje se najčešće koristi za odjeću i različite predmete. To znači da trebate imati ravnu površinu, postaviti proizvod na nju i fotografirati odozgo. Za to vam ponekad trebaju ljestve i dobro osvjetljenje kako bi se izbjegle sjene. Možete dodati predmete iz vašeg kućanstva koje će uljepšati fotografiju.

Fotografiranje u prirodi je najpovoljnije jer vam ne treba umjetno svijetlo niti uređenje pozadine. Potreban je kvalitetan fotoaparat ili mobitel, ali i smisao za fotografiranje. 

Angažman profesionalnog fotografa najsigurnija, ali i najskuplja varijanta. Početnik će vam računati 10 do 20kn po proizvodu, dok će iskusni profesionalac računati 100kn po proizvodu. Najvažnije je dobro definirati cijenu i količinu na samom početku suradnje. Ako su fotografije odlične, onda će vaš web shop biti uspješniji. Zato je važno investirati dosta vremena, novca i volje u kvalitetne fotografije proizvoda.

U nastavku je nekoliko linkova putem kojih možete povoljno kupiti opremu za vlastiti foto studio.

JEDNOSTAVAN NAČIN PLAĆANJA

Kupac odmah gleda koji su načini plaćanja proizvoda ili usluga. Zato je važno u podnožju stranice istaknuti načine plaćanja. 

Svaki web shop automatski ima omogućeno plaćanje transakcijskom uplatom na račun. To znači da nakon kupnje, kupac dobiva email u kojem piše vaš IBAN i opis plaćanja, a on preko internet ili mobilnog bankarstva uplaćuje sredstva na vaš poslovni račun.

Nakon što zaprimite narudžbu trebate provjeriti uplatu narudžbe. Tek kada dobijete uplatu možete obavijestiti kupca da je narudžba u izradi i da će uskoro dobiti paket.  

Drugi način plaćanja je preko debitnih i kreditnih kartica. Prednost ovog načina je što ne morate označiti da je narudžba plaćena, već se to rješava automatski. Za kreditne kartice postoje dodatni troškovi. Naša preporuka je CorvusPay. 

Osnovna naknada za procesiranje je: 0,5% od svake transakcije

Minimalna naknada po transakciji: 0,15 kn

Minimalna mjesečna naknada: 220 kn + PDV

Više o CorvusPay usluzi pogledajte ovdje.

Pregled različitih servisa za plaćanje debitnim i kreditnim karticama.  

PayPal

Visoka razina anonimnosti prilikom kupnje kreditnim karticama i jednostavno rješavanje pritužbi i reklamacija čine PayPal jednim od najpopularnijih i najsigurnijih servisa za online plaćanja. Uz to, PayPal usluga je, uz cijenu transakcije od samo 2.9% + 30¢ po transakciji, jedna od trenutačno najisplativijih opcija dostupnih na tržištu. Otvaranje korisničkog računa je besplatno, a dodatno se naplaćuju napredne opcije. Sustav odobrava uplate u 26 stranih valuta, među kojima su i kune dok je korisnicima iz Hrvatske omogućena registracija uz MasterCard, Visa i Visa Electron kartice.

WSpay

WS Pay je jedno od najpoznatijih hrvatskih softverskih rješenja za online naplatu kod kojega se za implementaciju u web trgovine koriste unaprijed pripremljeni moduli kompatibilni s velikim brojem različitih open source platformi. Isto tako, priključenje WSPay platforme je besplatno, uz godišnju pretplatu u iznosu 2.380 kn (+ PDV) i to neovisno o iznosu ostvarenih transakcija. Važno je spomenuti kako korištenjem ovog payment gateway sustava ne plaćate proviziju na transakcije, s  iznimkom Maestro kartice (0,8%).

CorvusPay

CorvusPay je sustav za elektronsku naplatu koji kupcima web trgovine omogućava jednokratna i obročna plaćanja, ponavljajuća plaćanja (pretplate), kao i plaćanja uz pohranu kartičnih podataka (Wallet). Integracija sustava je besplatna, ali uz ugovornu obvezu u trajanju 2 godine.  Isto tako, za korištenje je potrebno plaćanje mjesečne naknade u iznosu od 220 kn za promet do 44.000 kn, uz naknadu za svaku ostvarenu transakciju u iznosu 0,5% po transakciji.

e-ToMiTreba

Riječ je o usluzi Raiffeisen banke koja omogućava elektroničku trgovinu korištenjem kreditnih kartica MasterCard i Visa. Otvaranje korisničkog računa  i korištenje sustava se ne naplaćuje, s time da se za svaku transakciju plaća provizija od 5% neovisno o iznosu.

PBZ Card Mycheckout

MyCheckout je sustav za prihvat i autorizaciju kreditnih kartica pri kupnji roba i usluga na Internetu u vlasništvu Privredne Banke Zagreb. Ovaj payment gateway podržava elektronsko plaćanje karticama American Express, MasterCard, Visa, Visa Electron i Visa Business Electron debitne čip kartice.  Naknada za priključenje iznosi 1500 kn, uz 2500 kn godišnje naknade za korištenje. Isto tako, naplaćuje se i naknada od 4 do 5 % po transakciji.

2Checkout

2CheckOut je još jedan u nizu popularnih payment gateway sustava kojega odlikuje dostupnost na 15 jezika, responzivan dizajn i iznimno visoka razina sigurnosti pri realizaciji transakcija. Ova platforma omogućava plaćanje u 87 različitih valuta među kojima su i hrvatske kune, dok su od poznatijih kartičnih brendova podržani  MasterCard, American Express, Diners i Visa. Naknade za priključenje nema, kao niti mjesečne naknade za korištenje. Uz proviziju od 2.4% + 30¢ po transakciji, ovaj sustav za online plaćanje je, uz PayPal, jedna od najpovoljnijih payment gateway opcija.

T-com PayWay

Još jedan vrlo popularan sustav za autorizaciju online plaćanja u hrvatskim web shopovima je  PayWay Hrvatskog Telekoma. Uz to što omogućuje automatsku naplatu i predautorizaciju te mogućnost korištenja različitih kreditnih kartica, pruža uvid u statistike i izvještaje o transakcijama i omogućuje povrat sredstava nakon završetka transakcije. Usluga PayWay je dostupna u dva paketa: u Standard opciji cijena priključka iznosi 1000 kn, plus mjesečna naknada od 200 kn i provizija od 1-5% po transakciji. S druge strane, paket Aktiv dolazi po cijeni od 1000 kn za priključak i mjesečnu naknadu od 2000 kn. Napomena: u navedene cijene nije uračunat PDV.

POUZDANA DOSTAVLJAČKA SLUŽBA

Kod izrade web shopa, najbolje je odabrati jednu ili dvije dostane službe s kojima ćete surađivati. Zašto ne 1? Zato jer ako jedan iz bilo kojeg razloga nije raspoloživ, uvijek se možete osloniti na drugog. 

Do sada smo surađivali s HP Express, 24 Paket  (HP Pošta), DPD, GLS, DHL, OverSeas i Eurosender.

Sa svakim od njih je potrebno potpisati ugovor, a kod nekih je potrebna i zadužnica. 

Bitno je da na početku precizno dogovorite cijenu dostave i ostale uvjete suradnje. 

Svakako sugeriramo da razmislite o besplatnoj dostavi za kupce u Hrvatskoj.

Besplatna dostava je odličan marketinški alat.

Inozemni web shopovi i online trgovci koji posluju na velikim platformama itekako iskorištavaju ovu mogućnost.

profesionalno fotografiranje proizvoda

Linkovi za provjeru cijene usluga dostave.

UX design - Dizajn Korisničkog Iskustva Izrada Web Stranica

AUTOMATSKO KREIRANJE RAČUNA S FISKALIZACIJOM

Kada je narudžba naplaćena potrebno je kreirati račun. Najbolje je da sustav automatski izradi račun i da ga vi samo potvrdite i time fiskalizirate račun.

Ovakav sustav nude SOLO računi. U sustav web shopa integrira se dodatak koji spaja webshop i program SOLO. 

Njihove naknade su povoljne i to je dodatan trošak koji ćete imati uz web shop.

Ako niste u sustavu PDV-a, onda ne morate imati fiskalizaciju. Ako niste u sustavu PDV-a ali želite imati plaćanje debitnim i kreditnim karticama onda morate imati fiskalizaciju.

Fiskalizacija se postavlja tako da predate zahtjev FINI, a nakon što primite certifikat onda dostavljate APi ključ u SOLO račune i to je to.

Više o SOLO računima možete pogledati ovdje

PAKIRANJE DOSTAVNOG PAKETA

Što mislimo pod tim? Stavit ćete vaš proizvod u kutiju, zamotati, adresirati i poslati. I to je to!

No, ipak treba malo više truda. Ovo je jedan marketinški alat, kako možete impresionirati kupca i zadržati njegovu lojalnost. 

Vaš proizvod možete zamotati u ukrasne tanke papire, tkaninu ili u mirisne omote. Možete napisati personaliziranu zahvalu. Sve su to sitnice koje čine razliku. 

Sugeriramo da razmislite o nagrađivanju kupca dajući mu kupon s popustom za sljedeću kupnju. 

Iskustvo kupca kad primi paket je izrazito važno. Upotrijebite svoju maštu i probajte ga ugodno iznenaditi kada otvoriti svoj paket. 

Trošak pakiranja ovisi o predmetu. Puno stvari za zamatanje možete kupiti u knjižaram ili Teddy trgovinama.

profesionalno fotografiranje proizvoda

MARKETING WEBSHOPA

Najvažnija komponenta uspješnosti web shopa je marketing. Ili točnije – marketinški miks kojega treba kontinuirano održavati i razvijati.

Marketing strategija za web shop sastoji se od više parametara:

 • Pisanje i optimizacija blog članaka su korisni za vašu ciljnu publiku i u kojima možete spominjati vaše proizvode ili usluge. Pisanje blog objava svakako prepustite stručnjacima. Dugoročno gledano, ovo je vrsta marketinga koja uz malo ulaganja donosi puno koristi. Pišući relevantan sadržaj, privlačite svoju publiku, a samim time imate veće šanse za ostvarenje željenih konverzija (kupnja, upiti, pozivi, poruke i slično). 
 • Objave na Instramu, Facebooku i drugim društvenim mrežama, uz promoviranje odabranih objava. Preporučeni period za promoviranje objava je 2 do 4 tjedna, uz adekvatan medijski budžet. Osim budžeta i vremena trajanja, potrebno je dobro prilagoditi oglase, odrediti radi li se o kampanji za brendiranje ili prodajnoj kampanji. 
 • Svaki proizvod ili usluga mora imati ciljani i dovoljno precizan opis napisan prema svim SEO pravilima
 • Google oglasi su svakako must have u svijetu digitalnog marketinga. Ako nemate iskustvo, svakako preporučamo da angažirate stručnjaka koji će dobro istražiti ključne riječi za vašu djelatnost, prilagoditi oglase, pratiti ih i prema potrebi korigirati. Google oglasi su skuplji ako puno oglašivača želi promovirati popularne ključne riječi u njihovoj branši. Samim time, takve ključne riječi postaju skuplje. Isto vrijedi i obratno. 
 • Angažman influencera s kojima dogovarate promidžbe. Cijene su varijabilne, a počinju već od 300 kn po angažmanu. 
 • Youtube oglasi spadaju u nešto skuplji marketing, ali ako je dobro optimiziran i prilagođen vašoj publici, može dati značajne rezultate. 
 • Newsletter kampanje – na vašem web shopu prikupljate email adrese i zatim dva ili više puta mjesečno šaljete newslettere sa popustima ili akcijama svojim pretplatnicima. Pretplatnike možete kategorizirati u različite skupine, ako bi vaše kampanje bile što bolje prilagođene. Možete koristiti platformu kao što je primjerice MailChimp.
 • U vašoj fizičkoj trgovini stavite oglas da vas mogu pratiti na web shopu.

Sveukupna cijena web shopa je:

Cijena izrade web shopa ovisi o odabranim funkcijama. Standardni web shop koji ima plaćanje debitnim i kreditnim karticama, automatizacijom računa i s inicijalnim punjenjem od 10 proizvoda je oo 4000kn. U tu cijenu nije uključeno sastavljanje SEO opisa na proizvodima ili fotografiranje proizvoda. 

Uključeno u ponudu izrade web stranice trgovine od 4000 kn:

 • WordPress tema Betheme 
 • Edukacija korisnika za korištenje sustava web stranice (online školovanje – 60 minuta) + video materijali (gratis).
 • Redovito tehničko održavanje stranice (ažuriranje wordpressa, teme i dodataka)
 • Prilagodba stranice za GDPR.
 • Prilagodiba Pravila privatnosti i politike “kolačića” (cookies)
 • Postavljanje sigurnosnog SSL certifikata.
 • Jednostavan sustav za upravljanje sadržajem web stranice – WordPress CMS sustav.
 • Osnovna optimizacija stranice za sve tražilice i preglednike.
 • Kreiranje sadržaja na naručenim podstranicama. Podrazumijeva se zaprimanje ulaznih podataka od strane klijenta (fotografije, opisi, tesktovi i slično).
 • Responzivni dizajn (stranica funkcionira na svim uređajima).
 • User friendly stranica (razumljiva i jednostavna za sve korisnike).
 • WordPress tema koja omogućuje responzivnost i user friendly sučelje. Vrijednost 60$ uključeno u cijenu izrade web trgovine.
 • Wordfence dodatak za zaštitu stranice.
 • Obrada postojećih fotografija (optimizacija).
 • Spajanje domene s hostingom.
 • Interaktivna galerija slika s funkcijama koje omogućuju odličnu responzivnost stranice.
 • Instalacija CAPTCHA-e uz kontakt formu koja sprječava dolazak spam e-mailova i osigurava sigurnost stranice.
 • Kreiranje MailChimp računa i spajanje s WordPressom za potrebe slanje newslettera.
 • Integracija društvenih mreža ( poveznice na mrežu) Instagram, Pinterest, Facebook, Youtube i slično.
 • Spajanje s Google Analytics i Webmaster alatima s kojima Google lakše indeksira stranicu.
 • Dodatak koji omogućava SEO – Yoast SEO na svim podstranicama

U početnoj cijeni izrade webshopa uključeno je importiranje 10 različitih  proizvoda. Ukoliko želite da vam mi napunimo ostale proizvode, tada je cijena 15 kn do 35 kn po proizvodu. Nakon besplatnog školovanja moći ćete sami puniti web shop ili angažirati nekoga tko će to raditi dugoročno.

Naš prijedlog je CorvusPay jer je najpovoljniji. Cijena je 220 kn za promete do 44000kn + naknada 0,5% po transakciji.

Naš prijedlog je aplikacija SOLO. Mjesečna cijena licence je 49kn / mjesečno. Nisu u sustavu PDV-a pa ga niti ne plaćate. 

Cijena dostave proizvoda ovisi o odabiru dostavne službe, ali i paramterima koje s dostavnom službom dogovirte u obliku ponude ili ugovora. Cijena dostave ovisi broju paketa koje planirate slati mjesečno, stvarnoj realizaciji, težini paketa, odredištu, dodatnim uslugama i slično. 

Cijena ovisi o vrsti proizvoda, željenom broju fotografija i iskustvu fotografa. Cijene se kreću od 10,00 kn do 100,00 kn po proizvodu. Dobivate 2 do 7 profesionalnih fotografija po proizvodu.

Ukoliko sami nabavljate opremu za fotostudio tada je investicija okvirno do 1.000,00 kn. U ovu cijenu ne ulazi kupnja fotoaparata ili mobitela.
Opremu za fotostudio možete naručiti preko ebaya i fotografirati vlastitim mobitelom, uz pretpostavku da mobitel ima dobru kameru.

Papir i ostali rekviziti za pakiranje dostupni su u knjižarama, trgovačkim centrima, ali i online. Zato svakako proučite specijalizirane trgovine za pakiranje i odaberite optimalnu varijantu za vas. Okvirna cijena za pakiranje paketa i ukrasni materijal iznosi 5 kn do 25 kn po proizvodu. Pod pakiranje proizvoda se ne misli na troškove dostave. 

Pisanje blog članaka okvirno 300kn po članku duljine 2 kartice teskta (1.500 znakova, s razmacima). Cijena ovisi o vremenu potrebnom za istraživanje teme, vrsti djelatnosti, ali i dodatnim zahtjevima kao što su postavljanje blog objave na web stranicu, SEO, prijevod na strane jezike i sl. 

Reklamne kampanje u društvenim mrežama – 1500kn do 3000kn mjesečno. U ovu cijenu ulazi kreiranje vizuala, copywriting, podešavanje oglasa, vođenje i optimizacija. Medijski budžet za promoviranje oglasa za dogovora posebno. 

Opis prema SEO pravilima – okvirno 80kn po proizvodu ili blog objavi.

Google oglasi – računajte na iznose kampanje od 500kn do 5000kn mjesečno, ali može biti i puno više. Upravljanje i vođenje kampanja se obično naplaćuje zasebno.

Influenceri – 300kn do 3000kn po angažmanu, što  uvelike ovisi o traženosti influencera i njegovoj uspješnosti.

Youtube oglasi – okvirno 2000kn do 10000kn mjesečno.

Newsletter kampanja – okvirno 1000kn mjesečno. U ovu cijenu ulazi kreiranje vizuala, automatizacija kampanje, praćenje i izvještavanje.

Hosting web shopa ovisi o količini proizvoda i prostoru potrebnom za smještaj web shopa. Za 10 proizvoda dovoljno je 1GB, čija cijena se kreće u rasponu od 100kn do 400kn/godišnje. Kod hostinga je itekako važno odabrati kvalitetnog partnera i cijena ne bi trebala biti isključivi kriterij za odabir.

Cijena domene je okvirno 100kn godišnje, s tim da svakako provjerite pravo na besplatnu .hr domenu. 

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan. Ukoliko trebate ponudu za izradu web shopa slobodno nas kontaktirajte, a mi ćemo vam uskoro poslati ponudu sa svim specifikacijama.

Cijena izrade web shopa
Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Korištenjem ove web stranice slažete se s našom Politikom zaštite podataka.
Pročitajte više